1.2.2. Budowa i znaczenie węglowodanów

5  1    68 fiszek    Silbena
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
sacharydy
podział
rozpocznij naukę
monosacharydy/oligosacharydy/polisacharydy
inne nazwy monosacharydów
rozpocznij naukę
jednocukry/cukry proste
Monosacharydy zawierające grupę aldehydową.
rozpocznij naukę
aldozy
Monosacharydy zawierające grupę ketonową.
rozpocznij naukę
ketozy
Organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H: O = 2:1.
4 synonimy
rozpocznij naukę
węglowodany/sacharydy/cukry/cukrowce
monosacharydy
podział
rozpocznij naukę
triozy/tetrozy/pentozy/heksozy/heptozy
triozy
rozpocznij naukę
aldehyd glicerynowy/dihydroksyaceton
tetrozy
rozpocznij naukę
treoza/erytroza/erytruloza
pentozy
rozpocznij naukę
ryboza/deoksyryboza/inne
heksozy
rozpocznij naukę
glukoza/fruktoza/galaktoza/inne
heptozy
rozpocznij naukę
mannoheptuloza/sedoheptuloza
Grupy funkcyjne tworzące mostek tlenowy w cząsteczce cyklicznej monosacharydu.
rozpocznij naukę
ketonowa/aldehydowa + hydroksylowa
Polimer o niewielkiej ilości merów.
rozpocznij naukę
oligomer
Oligomery węglowodanowe zawierające od 2 do 10 merów.
rozpocznij naukę
oligosacharydy
Oligosacharydy zawierające dwa monomery.
4 synonimy
rozpocznij naukę
dwucukry/bisacharydy/disacharydy/biozy
sacharoza
skład monomeryczny
rozpocznij naukę
glukoza+fruktoza
laktoza
skład monomeryczny
rozpocznij naukę
galaktoza+glukoza
maltoza
skład monomeryczny
rozpocznij naukę
glukoza+glukoza
laktuloza
skład monomeryczny
rozpocznij naukę
galaktoza+fruktoza
trehaloza
skład monomeryczny
rozpocznij naukę
glukoza+glukoza
celobioza
skład monomeryczny
rozpocznij naukę
glukoza+glukoza
najpopularniejsze dwucukry
6
rozpocznij naukę
sacharoza/laktoza/maltoza/laktuloza/trehaloza/celobioza
Wiązanie łączące monosacharydy w oligosacharydach i polisacharydach.
rozpocznij naukę
O-glikozydowe
Reakcja, w której substraty tworzą większą od nich cząsteczkę produkt główny i 1 lub więcej mniejszych produktu ubocznego.
rozpocznij naukę
kondensacja
inna nazwa sacharozy
2
rozpocznij naukę
cukier buraczany/trzcinowy
inna nazwa laktozy
rozpocznij naukę
cukier mlekowy
inna nazwa maltozy
rozpocznij naukę
cukier słodowy
najpopularniejsze polisacharydy
9
rozpocznij naukę
skrobia/glikogen/celuloza/chityna/dekstran/karagenina/kwas alginowy/kwas hialuronowy/heparyna
Materiał zapasowy roślin.
rozpocznij naukę
skrobia
Materiał zapasowy zwierząt.
rozpocznij naukę
glikogen
Główny składnik budulcowy roślin.
rozpocznij naukę
celuloza
Substancja podporowa budująca pancerze skorupiaków.
rozpocznij naukę
chityna
Najpowszechniejszy na Ziemi polisacharyd.
rozpocznij naukę
chityna
Polisacharyd. Forma zapasowa dla bakterii i drożdży.
rozpocznij naukę
dekstran
Polisacharydy otrzymywane z wodorostów. Zagęstniki.
2
rozpocznij naukę
karagenina/kwas alginowy
Polisacharyd zwiększający elastyczność skóry.
rozpocznij naukę
kwas hialuronowy
Przeciwzakrzepowa mieszanina polisacharydów produkowana przez komórki tłuszczowe ssaków.
rozpocznij naukę
heparyna
Monosacharyd wchodzący w skład ATP.
rozpocznij naukę
ryboza
Najsłodszy z naturalnie występujących cukrów.
rozpocznij naukę
fruktoza
Główna forma transportowa cukrów u wszystkich roślin.
rozpocznij naukę
sacharoza
Dwucukier będący produktem trawienia skrobi oraz glikogenu.
rozpocznij naukę
maltoza
Dwucukier wabiący zwierzęta zapylające kwiaty.
rozpocznij naukę
maltoza
Występuje w nektarze i pyłku niektórych gatunków roślin.
rozpocznij naukę
maltoza
Materiał zapasowy u grzybów.
rozpocznij naukę
glikogen
Reakcja chemiczna stosowana do jakościowego oznaczania aldehydów.
rozpocznij naukę
próba Fehlinga
Barwa roztworu po próbie Fehlinga, w której wykryto aldehyd.
rozpocznij naukę
pomarańczowa
Wodny roztwór CuSO4.
rozpocznij naukę
odczynnik Fehlinga I
Roztwór NaOH i NaKC4O6 (winianu sodowo-potasowego).
rozpocznij naukę
odczynnik Fehlinga II
Stan, w którym ilość glukozy we krwi (poza żyłą wrotną) spada poniżej 70 mg/dl.
2
rozpocznij naukę
hipoglikemia/niedocukrzenie
Grupa enzymów rozkładających celulozę.
rozpocznij naukę
celulazy
Polisacharydy zbudowane z jednego rodzaju monomerów.
2
rozpocznij naukę
homoglikany/homopolisacharydy
Polisacharydy zbudowane z kilku rodzajów monomerów.
3
rozpocznij naukę
heteroglikany/heteropolisacharydy/mukopolisacharydy
Mer celulozy.
rozpocznij naukę
celobioza
Grupa kwasów cukrowych pochodnych aldoz, w których -OH zostało utlenione do -COOH.
rozpocznij naukę
kwasy uronowe
Grupa organicznych związków chemicznych zbudowanych z części cukrowej i aglikonowej.
rozpocznij naukę
glikozydy
Liczba reszt glukozowych w amylozie.
przedział
rozpocznij naukę
250-1000
Liczba reszt glukozowych w amylopektynie.
przedział
rozpocznij naukę
powyżej 600
Składnik skrobi tworzący spiralnie zwinięty łańcuch.
rozpocznij naukę
amyloza
Składnik skrobi o licznych odgałęzieniach bocznych.
rozpocznij naukę
amylopektyna
Liczba reszt glukozowych tworzących glikogen.
przedział
rozpocznij naukę
500-50000
Rodzaj wiązania pomiędzy monomerami celulozy.
najdokładniej
rozpocznij naukę
beta-glikozydowe
Różnica w budowie między glukozą a glukozaminą.
Co zamiast czego i na której pozycji?
rozpocznij naukę
-NH2 zamiast -OH na 2. pozycji
Nie występuje w stanie wolnym. Produkt pośredni szlaków metabolicznych (m.in. oddychania komórkowego).
rozpocznij naukę
aldehyd glicerynowy
Czy monosacharydy są chemicznie czynne?
rozpocznij naukę
nie
Smak monosacharydów.
rozpocznij naukę
słodki
Czy monosacharydy są aktywne osmotycznie?
rozpocznij naukę
tak
Czy monosacharydy dobrze rozpuszczają się w wodzie?
rozpocznij naukę
tak
Czy polisacharydy dobrze rozpuszczają się w wodzie?
rozpocznij naukę
nie

Węglowodany: maltoza i inne cukry

Co to są węglowodany? Codziennie je spożywamy w każdym posiłku, ale mało kto wie, czym tak naprawdę się charakteryzują. Dlatego ta lekcja może być przydatna dla każdego człowieka, ponieważ dotyczy odżywiania, które ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Węglowodany inaczej sacharydy lub inaczej cukry to związki organiczne złożone z: węgla, wodoru i tlenu. Znajdują się we wszystkich roślinach, takich jak: ziemniaki, zboża i rośliny strączkowe, a także w owocach i częściowo organizmach zwierzęcych. Wyróżnia się trzy rodzaje węglowodanów: monosacharydy inaczej cukry proste, oligosacharydy i polisacharydy.

Jakie znaczenie mają węglowodany?

Węglowodany są głównym i najistotniejszym źródłem energii, którą dostarczamy do organizmu. Służy ona do regulowanie odpowiedniej pracy narządów, utrzymywania odpowiedniej temperatury ciała oraz wykonywania pracy fizycznej. W prezentowanej przez nas lekcji poznasz wszystkie rodzaje cukrów takie jak: aldozy, ketozy i laktoza. Dowiesz się także, co to są wiązania glikozydowe i z czego składają się poszczególne cukry. Zapraszamy także do innych, przygotowanych przez nas lekcji: związki wielofunkcyjne, jednofunkcyjne pochodne węglowodanów oraz związki odżywcze.

Nauka z Fiszkoteką!

Nasz sposób nauki to połączenie tradycyjnych fiszek i innowacyjnego podejścia do nauki z wykorzystaniem nowych technologii. Dzięki temu możesz uczyć się za pomocą wszystkich zmysłów i zapamiętywać jeszcze szybciej. Kolorowe grafiki, nagrania mp3, a także różne tryby nauki sprawiają, że nauka staje się wciągająca. Nauka nawet skomplikowanych zagadnień staje się bułką z masłem. Dołącz do nas i zobacz, jak wygląda nauka z fiszkami w praktyce!

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.